ریکاوری دست پس از سکته مغزی می‌تواند فرآیندی کند باشد و بر بسیاری از فعالیت‌های روزانه تأثیر بگذارد. با این حال، اکنون می دانیم که بهبود عملکرد دست می تواند ماه ها و حتی سال ها پس از سکته مغزی ادامه یابد. شانس بازیابی دست با تمرین مداوم و تکرار تمرینات توانبخشی افزایش می یابد. ریکاوری و بازیابی عملکرد دست پس از سکته مغزی اغلب یکی از کندترین عملکردها پس از سکته مغزی است. از آنجایی که دست‌ ها و پاها از خط وسط بدن شما دورتر هستند، این بدان معناست که در دورترین فاصله از مغز و نخاع نیز قرار دارند. این مسافتی را که سیگنال های عصبی برای برقراری ارتباط باید طی کنند افزایش می دهد. به دنبال سکته مغزی، این ارتباط اغلب به تأخیر می افتد یا مهار می شود و در نتیجه عملکرد دست کاهش می یابد. فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل با تمرکز بر بهبود و درمان عوارض ناشی از سکته مغزی ارائه می شود.

علاوه بر این، ماهیچه های دست کوچک هستند و به سرعت خسته می شوند. مهار فعال شدن عضلات و کاهش استفاده از دست پس از سکته مغزی می تواند باعث آتروفی عضلات یا کوچکتر و ضعیف شدن آنها شود. این به کاهش عملکرد دست و دشواری شدید در حرکات حرکتی ظریف کمک می کند. حدود 80 درصد از بازماندگان سکته مغزی دچار آسیب دیدگی بازو و دست می شوند که می تواند به طور چشمگیری بر عملکرد فعالیت های روزانه مانند لباس پوشیدن، حمام کردن و آشپزی تأثیر بگذارد. اگرچه بهبودی دست پس از سکته می‌تواند آهسته و گاهی ناامیدکننده باشد، اما همیشه امیدی برای بازیابی عملکرد از طریق توانبخشی مداوم وجود دارد.

ریکاوری دست پس از سکته مغزی

ورزش توانبخشی شاید حیاتی ترین جنبه ریکاوری حرکتی ظریف پس از سکته مغزی باشد. تمرین حرکات عمدی دست برای کمک به بازیابی عملکرد از دست رفته حیاتی است و مهم است که ورزش را در اسرع وقت شروع کنید.

برای بهبود مهارت های حرکتی ظریف و هماهنگی خود، روی تمرین تمرینات دست درمانی تمرکز کنید. تمرین‌ها و مهارت‌هایی را که متخصص فیزیوتراپی سکته مغزی پیشنهاد می‌کند، را بطور مرتب انجام دهید.

در حالی که ورزش سنتی بر تقویت گروه های عضلانی تمرکز دارد، هدف اصلی تمرین ریکاوری دست پس از سکته مغزی ، اتصال مغز به بدن از طریق حرکت عمدی است. این به ارتقای یادگیری مجدد حرکتی و بهبود عملکرد وظایف روزانه کمک می کند.

پس از یک آسیب عصبی مانند سکته مغزی، مغز شما مهارت‌های خود را از طریق نوروپلاستیسیتی دوباره یاد می‌گیرد. نوروپلاستیسیتی به توانایی مغز شما برای سیم کشی مجدد مسیرها و اتصالات عصبی اشاره دارد که به سایر قسمت های مغز اجازه می دهد تا عملکرد از دست رفته را تطبیق داده و جبران کنند. این فرآیند از طریق تمرینات توانبخشی و به طور خاص، تکرار زیاد آن تمرینات فعال می شود.

اصول انجام تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی

تمرین با تکرار زیاد یک مهارت یا کار خاص، یادگیری مجدد حرکتی و انعطاف پذیری عصبی را به حداکثر می رساند. هرچه بیشتر تمرینات توانبخشی را انجام دهید، مغز شما بیشتر خود را سیم کشی می کند و حرکت بیشتری را بازیابی می کنید. این بدان معناست که اگر می خواهید پس از سکته مغزی دوباره از دست خود استفاده کنید، باید اغلب از دست خود استفاده کنید. این کار مغز شما را تحریک می کند و آن را تشویق می کند تا کنترل عملکرد دست شما را بهبود بخشد.

علاوه بر تکرار زیاد، یکی دیگر از جنبه های حیاتی بازیابی دست پس از سکته، ثبات است. تنها راه برای افزایش ریکاوری دست پس از سکته مغزی و مشاهده بهبود مداوم در عملکرد دست، تمرین مداوم و مداوم است. تمرین تکراری زمانی بیشترین تاثیر را خواهد داشت که به صورت روزانه انجام شود. این تحریک مداوم به مغز شما کمک می کند تا مسیرهای عصبی جدیدی را که از طریق ورزش ایجاد می کنید، ایجاد کرده و حفظ کند.

علاوه بر این، ایجاد یک برنامه یا روال ثابت می تواند مفید باشد تا برنامه ورزشی خود را به یک عادت روزانه تبدیل کنید. اولویت دادن به تمرینات توانبخشی به شما امکان می دهد شانس بهبودی خود را افزایش دهید و مسئولیت درمان خود را بر عهده بگیرید.

ریکاوری دست پس از سکته مغزی

ارگو تراپیست رضا مقتدایی

روش های دیگر برای افزایش شانس ریکاوری دست پس از سکته مغزی

آینه درمانی

آینه درمانی تکنیک دیگری در فیزیوتراپی سکته مغزی است که می تواند برای به حداکثر رساندن بهبودی دست پس از سکته، به ویژه برای افرادی که حداقل عملکرد دست دارند، استفاده شود. این یک روش استاندارد بازیابی دست برای افراد مبتلا به فلج شدید دست است و همچنین برای کاهش دست های گره کرده پس از سکته بسیار موثر است.

آینه درمانی شامل قرار دادن یک آینه رومیزی روی دست آسیب دیده است به طوری که دست سالم شما را منعکس کند. سپس تمرینات توانبخشی با دست سالم شما انجام می شود، در حالی که انعکاس آن را در آینه مشاهده می کنید، مغز شما را فریب می دهد تا فکر کند که دست آسیب دیده خود را حرکت می دهید.

این تکنیک می‌تواند باعث ایجاد نوروپلاستیسیته شود و به شما کمک کند مسیرهای عصبی جدیدی ایجاد کنید و به شما امکان می‌دهد حرکت یا مهارت‌های حرکتی ظریف را در دست آسیب‌دیده خود بازیابی کنید. همانند سایر تکنیک‌ها، تکرار و ثبات لازم است تا آینه‌درمانی یک درمان مؤثر باشد.

تحریک الکتریکی در ریکاوری دست پس از سکته مغزی

تحریک الکتریکی شامل استفاده از جریان های الکتریکی از طریق الکترودهایی است که روی پوست قرار می گیرند تا اعصاب و ماهیچه های شما را تحریک کنند. این تکنیک درمانی تحریکی را که مغز شما دریافت می کند تقویت می کند و می تواند به افزایش انعطاف پذیری عصبی کمک کند و سیم کشی مجدد مسیرهای حرکتی جدید را بهبود بخشد.

تحریک الکتریکی روشی است که معمولاً برای کمک به بهبودی بیماران از فلج پس از سکته استفاده می‌شود و می‌توان آن را روی دست‌ها، مچ‌ها و بازوها برای تقویت فعال‌سازی و تحریک عضلات اعمال کرد. شواهد گسترده ای برای حمایت از استفاده از تحریک الکتریکی برای بهبودی دست پس از سکته وجود دارد. قبل از شروع این درمان با پزشک یا درمانگر خود صحبت کنید تا مشخص شود آیا تحریک الکتریکی برای شما مناسب است یا خیر.

توجه به این نکته مهم است که تحریک الکتریکی زمانی مؤثرتر است که با ورزش های توانبخشی همراه باشد. گاهی اوقات به عنوان تحریک الکتریکی عملکردی یا FES نامیده می شود، این نوع خاص از تحریک الکتریکی برای افزایش انقباض در عضلات شما اعمال می شود در حالی که شما یک سری تمرینات یا وظایف را انجام می دهید. این فعالیت عضلات را به حداکثر می‌رساند و انعطاف‌پذیری عصبی را افزایش می‌دهد و باعث بهبود مهارت‌های حرکتی ظریف و عملکرد از دست رفته می‌شود.

تمرین ذهنی

تمرین ذهنی هنر تجسم خود در حال انجام یک حرکت یا کار خاص است. این روش درمانی می تواند برای کمک به بهبود عملکرد حرکتی استفاده شود و به ویژه برای بازماندگان سکته مغزی که عملکرد دست محدودی دارند مفید است. این تکنیک را می توان قبل و بعد از تمرینات توانبخشی منظم برای افزایش ریکاوری انجام داد.

حتی اگر بعد از سکته مغزی حداقل عملکرد دست خود را داشته باشید یا اصلاً کار نکنید، تمرین ذهنی می تواند به مغز شما کمک کند تا “تمرین” کند و اتصالات مورد نیاز برای انجام یک حرکت خاص را دوباره سیم کشی کند. به این ترتیب، تمرین ذهنی می‌تواند مانند تمرین فیزیکی، نوروپلاستیسیته را درگیر کند. این تکنیک از نظر بالینی ثابت شده است که نتایج را افزایش می دهد و حتی توسط ورزشکاران حرفه ای برای تجسم مهارت ها و نتایج موفقیت آمیز قبل از مسابقه استفاده می شود.

 

نویسنده

تاریخ انتشار

keyboard_arrow_up